Bu Blogda Ara

5 May 2013

UMUTLA GELEN BAHARLAR...

Bir zamanlar çalıştığım kurumda, çeşitli yaştaki çocuklarla iletişim kurmak ve onları tanımak amacıyla sorardık: -Karşına masallardaki gibi bir peri çıksa ve sana "dile benden ne dilersin?" dese ondan ne isterdin? Çok ilginç cevaplar olurdu;" Renkli, çok hızlı bir bisiklet", "Babamın çok, çok,çok parası olsun", "Öğretmenimin beni de çok sevmesi", "Arkadaşım gibi çalışkan olmak", "Babamın anneme kızmaması"...

Çocukların istekleri öylesine içten, öylesine saf olurdu ki. Hiçbiri ulaşılmaz değildi, onlara göre isteklerinin gerçekleşmesi için hiçbir engel yoktu. Çocuklar "evcilik" oyunlarında bebekleriyle konuşurken ya da çeşitli rollere bürünürken de aynı doğallığı görürüz. Hayal dünyaları uçsuz bucaksızdır. O yıllarda hiçbirinin sağlık, mutluluk ya da huzurla ilgili bir beklentisi yoktur. Oysa belli bir yaştan sonra tüm dilekler ağırlıklı olarak bunlar üzerinde odaklaşıyor. "Önce sağlık, sonra huzur" diyoruz.

Her Hıdrellezde çocuklarla yetişkinleri düşünürüm: Farklı yaşlar, farklı özellikler, değişik beklentiler getiriyor. Dünyaya farklı gözle bakınca yaşamın amacı da değişiyor elbette. Hıdrellez Şenlikleri, dünyanın çeşitli ülkelerinde Mayıs Ayının 5'ini 6'sına bağlayan gece kutlanıyor. Yazın başlangıcı olan bu günde, Hızır ve İlyas Peygamberlerin yılda bir defa buluşup, bereket getirdiklerine inanılıyor. 

Çeşitli kültürlerde istemenin, beklemenin şekli, yolu değişir ama çoğu zaman ortak noktalar da görülür. Kağıda şekiller (ev, araba, bebek...) çizip gül fidanının dibine gömmek, sonra o kağıdı gün ışırken denize atmak, şenliklerde ateş üstünden atlamak gibi etkinlikler, umuda giden yolda sadece birer aracıdır insanlar için.

Gelenekler fazla değişime uğramadan kuşaktan kuşağa aktarılır yıllar boyu. "Umuda yolculuk" da sürer bütün gizemiyle, sırlarıyla. Dileğiniz gerçekleşmiş, ya da gerçekleşmemiş, ne fark eder? "Beklemek" gibi bir amacınız varsa, hayat da daha bir anlam kazanır. Beklemeye değer bir şeyi olmamasıdır asıl insanı kahreden. Çorbanın tadı-tuzu gibi hayatın tadı da bu küçük ayrıntılarda gizlidir belki de...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder