Bu Blogda Ara

3 Mar 2015

DERİN MAVİ...



Renklerin dili olsa, mavi neler anlatırdı kim bilir. Mavi huzurun, sakinliğin, barışın rengi... Derin mavi bana engin denizleri, ufukla birleşen gökyüzünü, mavinin derinliklerdeki farklı tonlarını çağrıştırıyor. Biraz da özgürlüğü, cesareti...


"Derin Mavi" bir kitap adı. Kitabın yazarı Deep Tone. Belki hayal dünyamızı biraz daha zorlamak için Deep Tone henüz adını açıklamadı. Bir kitap yazmak kolay değil. Cesaret, emek ve zaman istiyor. Derin Mavi rahat okunan bir kitap. İki bölüm halinde öykü ve şiirlerden oluşuyor. İçinde 41 şiir ve 41 öykü var. 

Yazar okuyucuyu düşler alemine sürüklüyor. Rüyalar da birçok öyküye zenginlik katıyor. Çoğu kez rüyalar eşlik ediyor düşüncelere. İnsan, doğa, dağlar, çiçekler, kısaca hayat şiir ve öykülere konu olmuş. Okuduktan sonra dönüp tekrar okuduğum şiir ve öyküler oldu. Okuyucular şiir ve öykülere farklı anlamlar yükleyebilirler. Özellikle öykülerde gerçek dünyadan birden düşler dünyasına geçiyorsunuz. "Toz Perisi", "Dördüncü kattaki Kız", "Defne'nin rüyası" böyle öykülerden. Bazı öyküleri okurken Franz Kafka öykülerini hatırladım.

Şiir ve öykülerden birkaç dize, birkaç paragraf almak isterdim:
"Dizginlenemez tutkuların 
Konçertosu gibi yaşam
Hepimizinki birleşip
Sonsuz özlemlerin
Hayalet senfonisine dönüşüyor."
-----------
"Bir zarfa koyarsın yazdıklarını
Umutların gibi bir beyaz zarfa
Alıcısı yüreklerdir"
-------------
"Dünya dönüyor
Bizim başımızda kavak yelleri
Güneş bile eritemiyor egolarımızı
Bir gün bizsiz kalacak dünya"
---------
Ben kitaptaki "Geç" adlı şiiri de çok sevdim. Ancak uzun bir şiir.

Kitaptaki bir öyküden bir bölüm;
"Anne babalarımızın 80'lere 90'lara ait fotoları da artık eski. Hepsi eski İstanbul. 70'lere ait foto bulmaksa zor, o fotolar da çok değerli. Ama içinde sadece insan olan fotolar değil. Genelde, böyle bir dolu binlerce foto çekilirmiş ve içinde biz olmayan fotolar atılırmış. Halbuki içinde yol, şehir, çeşme bina olan fotolar ileride önem kazanıyor. Çünkü o binalar bir süre sonra yok oluyor."
-------------
Öykülerde de gerçekle gerçeküstü iç içe yaşanıyor bazen. Yazar okuyucuyu düşündürüyor, hayallere yöneltiyor...


Mavinin derinliklerine süzülürseniz duygu yüklü bir şiir ve öykü kümesiyle karşılaşıyorsunuz. Adeta derin sularda gizemli bir arayış bu. Zaten kitabı elinize aldığınızda arka kapaktan şöyle sesleniyor Deep Tone; "İnsanı tanımaksa zor sanat. Ama değer. Bütün şiirler, öyküler, şarkılar insanı anlatıyor. Anlayana selam olsun."

İNSAN'ı tanımak, anlamak kolay değil gerçekten. Ama anlamak için çaba harcıyoruz. "Derin Mavi" kitabının yazarına ben de "Selam Olsun" diyerek yürekten kutluyorum...

 



12 yorum:

  1. çok ama çok güzel yazmışsınız yaaa. tekrar tekrar gelcem bu yazıya sona bloguma da koycam. defnenin rüyası çok sevdiğim bir öyküm. hatta kitapta belki de en sevdiğim. çok teşekkür ederim. fotoları da koycam zaten. ah ne güzel anlatmışsınız. çok iyi anlamışsınız ki valla demek istediklerimi.

    ayrıca, kreatif başkan size yardım edecek. yine yazdı size.

    görüşürüz hep huzur mavisi gelsin size ayrıca sizin için her zaman iyi şeyler dilicewm ve dua da edicem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap gerçekten güzeldi. Zevk alarak, düşünerek okudum. Altını çizdiğim satırlar oldu. Bazı öyküler gerçeküstü filmler gibiydi. Şiir ve öykülerin adları da ilginç. Blogda bu kadar yoğun bir uğraş içindeyken kitaba zaman ayırabilmek gerçekten zor. Tekrar kutluyorum. Çabanıza, emeğinize sağlık. Sanırım 3, kitabın hazırlıkları da devam ediyordur. Kolay gelsin, ama dinlenmek de insan'a özgüdür.
      Sağlıklı-güzel günler...

      Sil
  2. çook beğendim ben de ellerinize sağlık. harika anlatım. derin maviyi alırken sizin kitabı da mutlaka alacağım. Bu arada ben dediğim gibi takarım şimdi, email attım size aldınız mı? Olmuyorsa da lütfen sıkmayın canınızı, deep nasılsa yorum yazdı, deepin bloguna yukarıdaki yazısının üstünden de ulaşılabilir;)
    kocaman sevgiler yolluyorum her zaman bana soru sorabilirsiniz <3<3<3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı severek okudum. Deep gerçekten emek harcayarak yazmış. Övgü dolu güzel sözlere çok teşekkürler. Bloglarda bazen bir aksaklık oluyor. Tüm blog yayınları listesinde hala çıkmamış.
      Size söz veriyorum, bir gün blogda bir link bağlantısı göreceksiniz.Ve o gün çok geç olmayacak.
      Sevgiyle...

      Sil
  3. Deep'in kitaplarını hala şu kargo bana getiremedi ve sizin kitapta hala tedarik aşamasında yazıyor. Beklemekle geçiyor bu hafta. Artık gelsin kitaplarım bana ya..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman ne kadar önemli. Umarım en yakın zamanda elinize ulaşır. Ben de sizin kitabı ilk fırsatta alacağım. Sevgiler...

      Sil
  4. sizi sevgiyle selamliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günaydın. Birkaç gün önce ben de Cihan'ın Bahçesine girdim.Ne güzel, ne zevkli işler yapmışsınız. Elinize, emeğinize sağlık. Günleriniz aydın, ürünleriniz bereketli olsun.
      Sevgiler...

      Sil
  5. Eski fotoğrafların önemini bana önce annem sonra anneannem öğretti. Tekrar tekrar baktıkça anlamaya dönüşen bir öğrenme süreci bu. Derin anlatılar ve anlamlar yüklü o fotoğraflarda geçmiş olmasa dedirten anlamlar... Teşekkürler Makbule Abalı, bu zarif kitap yorumunuz için. Derin Mavi'yi okumak dileğiyle...

    YanıtlaSil
  6. Fotoğraflar, videolar, kitaplar, hatta küçük notlar, kayda alınan her şey geçmişten izler taşıyor. Bir döneme tanıklık ediyor. Hayat gerçekten bir öğrenme süreci ve öğrendikçe, öğrendiklerini kuşaktan kuşağa aktarıyor insanoğlu.
    Bu naif yorumun için asıl ben teşekkür ederim sevgili Sezgi.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  7. Kitabınız elime ulaştı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim. İyi okumalar, selam-sevgiler...

      Sil