Bu Blogda Ara

9 Eki 2014

AN'LAR mı ANILAR mı GERİYE KALAN...?






"Hayatım boyunca okumak, yazmak hep bir tutkuydu benim için.Bu bir "ilk kitap." Başlangıcı yıllar öncesine, ilk gençlik yıllarıma uzanıyor. Bir hayat öyküsü değil. Ancak hayatın içinden; yaşadıklarımız, hayallerimiz, umut ve beklentilerimizin belki bir özeti. Kitabın sayfaları arasında bir yazıda, bir şiirde, bir öyküde belki kendi hayatınızdan da izler bulacaksınız. İnsanız; Farklı duygular yaşasak da , farklı davranışlarda bulunsak da hepimizin hayatında kesişen noktalar var.

Yazarken; Bir kadın duyarlılığıyla, 35 yıllık eğitimci birikimimle, ama en çok İNSAN kimliğimle yazmaya çalıştım. O yüzden içinde insan'a dair çok şey barındırıyor; özlemlerimiz, korkularımız, acılarımız, etkilendiğimiz her şey...Yazı ve şiirlerden bazıları yıllar önce tuttuğum eski günlüklerin sararmış yaprakları arasından çıkıp hayat buldu. Bazıları çalıştığım kurumlarda yazdığım yazılardan oluştu. Ancak büyük çoğunluğu, emekliliğimde oluşturduğum, çok zevkle yazdığım bir blogdaki (UÇUN KUŞLAR) yazılarımdan derlendi."

"GERİYE KALAN" adlı kitabımın önsözünde böyle diyordum. İnsanın kendi adını taşıyan bir kitabının olması gerçekten büyük mutluluk. "Artık benim de bir kitabım var." Bana göre ev, arsa, bahçe sahibi olmaktan çok daha büyük bir kazanç. Kitabın satışından elde edilecek gelir Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi "Yaşlı Yaşam Merkezi" yapımında kullanılacak. Böylesine yararlı bir işte destek olabilmek daha da mutluluk verici.Bir tohumu canlandırmak, bir ağacı yeşertmek gibi...
 Yıllar öncesine, geçmişe uzanıyor düşüncelerim... Yazmak, her vesileyle yazmak ne güzel bir uğraştı benim için. Günlüklere yazmak, anı defterlerine yazmak, küçük notlar tutmak, uzun, upuzun mektuplar yazmak... Üniversite yıllarımızda cep telefonları yoktu. Yurt telefonu düzenli çalışmazdı, postanede beklemek de çok külfetli olurdu. Aile bireyleriyle haberleşme ihtiyacını mektuplar karşılardı. Her hafta yazardım, her şeyi detaylı anlatırdım. O mektupları hala saklarım. O yıllar için ne sağlam birer belgedir.

Yazmak...Kendini ifade etmek, düşünmek, yorum yapmak, anlamlandırmak... Yazmak hayatı, insanları, doğayı, bazen kendimi, yaşadığım zamanı...Yazmak ruha nasıl da iyi geliyor. Rahatlıyor, sakinleşiyor insan. Çevrenizle iletişim kurduğunuzda dünya küçülüyor, güzelleşiyor sanki. Anlar, anılar iç içe. Yaşanmış an'lar anılara dönüşüyor. Geriye kalan koca bir anılar yumağı. Olumlu- olumsuz etkilendiğimiz her şey bir "hayat dersi" verircesine belleklerimizde yer ediyor...

Hayatımızda her dönem kendi özellikleriyle yaşanıyor. Geride yaşanmış anlar ve anılar kalıyor. İnsan ömrü, hayatın baharı ve sonbaharı gibi tüm mevsimleri barındırıyor içinde. Başlangıçtaki parlak, canlı renklerin yerini sona doğru soluk renkler alıyor. Ama her mevsim kendi içinde, kendi renkleriyle, kendi doğasıyla güzel. Tıpkı insan yaşamındaki dönemler gibi... Gün gelecek onca yaşanmışlığın ardından "Bir düş gibiydi hayat" diyeceğiz. Ve gene kendi kendimize mırıldanacağız; "Geriye kalan...? " Her şey yaşanmış ve geçmiş olacak. Geride kalan yaşanmış "an'lar ve anılar" bütünü olacak belki de... 





İLETİŞİM: Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi.
Dernek Sekreteri: Ayşegül Şimşek. Tel: +90 324 3364641 Gsm: +90 538 5166999
E-Mail: alzheimermersin@yahoo.com 

Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi 
Yaşlı Yaşam Merkezi Yardım Hesabı -Kitap-" Geriye Kalan"
Türkiye İş Bankası Uray Şubesi Mersin    IBAN: TR42 0006 4000 0016 6071 0532 44

İnternet Satışı:
www.kitapyurdu.com, www.yenisayfa.com, www.kitapnet.com, 
www.iskenderiye.com, www.selsus.com, www. dharma.com, 
www.idefixe.com


 

37 yorum:

  1. Son derece duygusal bir olay aslında ve bir o kadar da güzel ve mutluluk verici.
    Bir rehber öğretmenin bizzat yaşayarak yazdığı böyle bir kitap, toplumda benzer sorunlar içinde olanlar adına, Alzheimer yakınlarına hem destek, hem eşsiz bir kaynak bence. Gelirini bağışlamanız ona keza.

    Kitabınıza güzel kaleminizden dökülmüş olan yaşanmışlıkların yerini bulması, okuyanı bol, gelirinin katlanarak artmasını, nice baskılar yapmasını diliyorum. Sevgiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel düşüncelerinize ve dileklerinize teşekkür ederim. Düşündüğünüz bir işi tamamlamanın hazzı her şeye bedel gerçekten. Kitap 254 sayfa, hayatın içinden bir yaşanmışlıklar bütünü. Annem Alzheimer hastası idi. Toplumda giderek çoğalan zor bir hastalık. Yaşadıklarımızın bir bölümünü şiirlerle, yazılarla özetlemeye çalıştım.
      Dün iki farklı zamanda yorumunuza yazdığım cevaplar birden kayboldu. Umarım bu kalıcı olur.
      İlk yorumun, çok okuyan, araştırmacı bir blog dostumdan gelmesi beni ayrıca mutlu etti.
      Dilekleriniz benim de içten dileğimdir. Umarım gerçekleşir...

      Sil
  2. Makbule Hanım 'cığım ,çok heyecanlandım ilk cümlemi kuramadım...Çok sevindim öncelikle kitabınız için ,emeklerinize sağlık en kısa zamanda okumak istiyorum.Burada bir kaç anınızı gözyaşalarımla okumuştum ,benzer anları ve anıları beş yıldır yaşayan annenin kızıyım ,kitabınızda ne kadar çok ben ve biz bulacağım kimbilir.Kutlarım ,selam ve sevgiler.Okuyucusu çok olsun dileklerimle ,kitapların devamını dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duygu ve heyecanımızı paylaşan dostların varlığını bilmek öylesine mutluluk verici ki. Kitap, yaşamın içinden kesitler gibi. Son bölümünde yazı, şiir ve öykülerle Alzheimer'e yer verdim. Yaşadıklarımızı anlatmaya çalıştım. Her hasta bazı farklılıklar gösterse de yaşananlar temelde aynı. Annemde hastalık 10 yıl sürdü.
      İçten dilek ve düşüncelerinize çok teşekkür ederim. Annenize sağlıklı günler diliyorum. "Hasta yakını" olarak kendinize dikkat edin lütfen. Selam-sevgiler...

      Sil
  3. Şimdi duydum, internette aramaya başladım :)

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler. Okumak ne güzel bir alışkanlıktır...

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel bir haber! Elimize alıp bir çırpıda okumayı sabırsızlıkla bekliyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanata, okumaya, yararlı şeyler üretmeye sevdalı bir avuç genç... Ben de bir an önce kitabı okuyup eleştirilerinizi dile getirmenizi dört gözle bekleyeceğim.
      Sevgiyle-özlemle...

      Sil
  6. Yazmadan duramayan biri var tanıdığım. Yıllardır kağıtlar, defterler dolduran biri. Bu kitabın zamanı çoktan gelmişti, daha da niceleri basılacak eminim. Geride kalan onlarca anı, yaşanacak onlarca an ve henüz yazılmamış satırlar var çünkü...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve her vesileyle özel günlerde hediye edilen, yazmaya teşvik eden zevkle seçilmiş defterler... Kaç tane oldu sayısını bilmiyorum, ama onlarla birlikte küçük pusulalara iliştirilmiş anlamlı, güzel notları nasıl unuturum.
      Bir yaştan sonra yazmak cesaret istiyor. Ancak insana mutluluk ve güven verdiği de bir gerçek. Geride kalan...."Onlarca anı, yaşanacak onlarca an ve henüz yazılmamış satırlar..." Çok haklısın sevgili Sezgi. Güzel günler görmeyi, güzel anlar yaşamayı diliyorum.

      Sil
  7. Ne güzel!...

    tebrik ederim, kaleminize sağlıklar ve devamını yürekten dilerim...Biz_den birinin, hele de sizin kaleminizin kitaplaşması emeğin yerini bulması, harika bir duygu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski bir blog dostumun adın sayfamda görmek öylesine güzel ki. Okumak-yazmak insanın bir parçası olunca, kendi çapında yeni dünyalara yelken açmak, farklı şeyler yapmak istiyor bir süre sonra.
      Güzel düşüncelere, dileklere çok teşekkür ederim. Selam-sevgiler.

      Sil
  8. Söz uçar, yazı kalır demişler; siz ise nesillerce kalacak, okuyanı gururlandıracak, hafızadan silinmeyecek bir eser vermeyi tercih etmişsiniz.
    Kutluyorum. En kısa sürede okuyabilmeyi diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Can. Lina'nın daha küçücükken kitaplar arasında oyun oynar gibi çekilmiş bir fotoğrafını hatırlıyorum. Tamamen doğaldı ama sanki kurgu gibiydi .Bir film karesi gibi...
      Yıllar geçecek, O büyüyecek, eli kalem tutup "okur- yazar" olduğunda anne babasından dinlediği anılara o, yenilerini ekleyecek, yeniden bir başka biçimde aktaracak hayatı...Nasıl da mutlu olacağız o zaman.
      Selam-sevgiler.

      Sil
  9. Bu güzel blogu hazırlayan eller, illaki kağıda, mürekkebe de değmeliydi, yazdıklarını biz de elimizde tutarak, kokusuna alarak okumalıydık. Hepimiz kendi tarihimize de gidip sonra ortak duygudaşlıkta yeniden birleşmeliydik. Şimdi artık bunun eşiğinde olduğumuz için mutluyum. Tanıdığım en zarif kadınlardan biri, içtenlikli bir yapıt hazırladı, eminim. Şanslıyız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Sevgili İpek. Öyle güzel, anlamlı, ruha dokunan deyişlerle bir yorum yapmışsın ki...
      O küçücük yorum köşesini "ipek" dokur gibi işlemişsin adeta.
      Sizlerin Halka Sanat Galerisi'nde heyecanla, emekle, büyük bir çabayla yaptığınız güzel çalışmaların yanında, bir emeklinin küçücük köşesindeki arayışları belki de benimki.
      Ben de kitap kokusuna aşina olan bir nesildenim. Bilgisayar tuşlarına hala çok alışamadım. Eleştirilerinizi merakla bekleyeceğim. Sevgiler...

      Sil
  10. Makbule Hn,
    Kitabınızdan şimdi haberim oldu. Öncelikle tebrik ederim; elinize, yüreğinize sağlık. Yazılarınızı beğeni ile okuyan biri olarak kitabınızın da çok iyi olduğundan eminim. En kısa zamanda alıp okuyacağım.
    Sevgiler, selamlar...
    Feriha Esin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen" zaman tünelinde yolculuk" gibi geliyor insana. Yorum köşesinde adınızı görünce nasıl da sevindim. Dünya büyük, internet ayrı bir dünya, ama gene de bir noktada buluşuyor insanlar.

      Güzel düşüncelerinize çok teşekkürler. Geride "güzel şeyler" kalsın istiyorum ben de.Kitabı okuduktan sonra bir gün keşke yüz yüze gelebilsek.Selam-sevgiler.

      Sil
  11. Değerli Eğitimci,Meslektaşım,İşarkadaşım,Dostumuz Makbule ABALI'nin beklenen eserinin yayınlanmış olması, okurlara sunulması nedeniyle kendisini candan kutluyor , eserlerinin devamını bekliyoruz. Ayrıca bu güzel eseri okuma fırsatını verdiği içiin özellikle teşekkür ederim.
    Kitabın önsözünü dikkatlice okudum.Yazarın bütün özelliklerini , eserin o güzel içeriklerini en iyi şekilde ifade etmektedir. Başarılar dilerim, sevgi ve saygılarımı sunarım. Mustafa KOCABAŞ

    YanıtlaSil
  12. Değerli Öğretmenim, yıllar ötesinden sesinizi duymak, yorumunuzu okumak öylesine mutlu etti ki beni. Yıllarca aynı ortamda , üstün görev anlayışınız, sorumluluk duygunuzla, sevgi- saygı içinde, ne güzel işler ürettik. İşimizi benimseyerek, coşkuyla, özveriyle çalışmamız asıl sizden kaynaklanıyordu.
    "Kitap" benim için de mutluluk kaynağı oldu. Eğitim toplantılarımızdaki özeni ve titizliği göstermeye çalıştım. Ne derece başarılı oldum, bilemiyorum. Değerli eleştirilerinize ihtiyacım var.
    Güzel düşüncelerinize ve dostluğunuza teşekkürler. Saygılar.

    YanıtlaSil
  13. Yeni görüyorum kitabınızı çok heyecanlandım okumak isterim. Eminim ki okuyunca bana çok şey katacaktır içinde yazılanlar. Sevgiyle kalın ve başarılarınız daim olsun :)

    YanıtlaSil
  14. Yıllardır içimde bir özlemdi, benim için de büyük mutluluk oldu. Özellikle gelirin güzel amaçlar için kullanılacak olması da sevindirici oldu.
    Mutluluğun paylaşılması insanı daha da mutlu ediyor. Güzel düşüncelerinize çok teşekkürler.
    makbuleabali@gmail.com, adresine posta adresinizi gönderirseniz kitabımı hediye edebilirim.
    Selam-sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Makbule hanım önce sizi kutluyorum emeklerinize sağlık gelirinin güzel amaçlar için kullanılması onur duyulacak bir davranış ..kitabınızı okumak isterim..sevgi ve dostlukla..

    YanıtlaSil
  16. Yorumunuzu yeni görüyorum O yüzden cevap vermekte de geciktim. Teklif Alzheimer Derneğinden gelmişti. Sanırım güzel bir iş oldu. Ben de mutlu oldum.
    Kitap yakında İnternette satışa çıkacak. Mersin'de Alzheimer Derneğinde de satılıyor. Teşekkürler.
    Selam-sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Makbule Hanım, inanın henüz yeni haberim oldu.. Bir yorumunuzda kitap yazdığınızdan bahsetmiştiniz bunu anımsıyorum.. ama romanınızın çıktığını bilmiyordum. İyi ki sevgili Zeugma bloğunda (yan widget'ta) kitabınıza bağlantı vermiş.. Hayırlı olsun. Çok sevindiğimi bilmenizi isterim. Rehber Öğretmen olarak yıllarca hizmet vermişsiniz.. Mutlaka çok iyi gözlemleriniz oldu.. Anılarınızın, anlık duygu ve düşüncelerinizin...damla damla birikenlerin, biriktirdiklerinizin... bir romanda toplanması...çok hoş ve hele ki gelirinin Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi "Yaşlı Yaşam Merkezi" nin yapımında kullanılacak olması ise çok anlamlı.. bu güzel çalışmanız adına sizi tebrik ediyor.. kitabınızın çok okurla buluşmasını ve dolayısı ile gelirinin önemli hizmete aracılık edecek düzeyde çok olmasını temenni ediyorum.

    Sevgi ve esenliklerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski bir dosttan gelmişcesine böyle güzel, içtenlikle yazılmış yorumları görünce öyle mutlu oluyorum ki.Güzel dilek ve düşüncelerinize çok teşekkür ederim. Kendimle ilgili haberleri duyurmada çok rahat değilim sanırım. Sağ olsunlar hep arkadaşlar benim adıma duyuru yapmışlardır. İnanın sevgili Zeugma'nın kitaba bağlantı verdiğini de şu an sizden öğreniyorum.Çok teşekkürler.
      Kitabı yazmak benim için de büyük mutluluk oldu. Yılların birikimini bir "anılar zinciri" gibi aktarmaya çalıştım. "Deneme" türünde sayılabilir. Okuyanlar güzel düşüncelerini dile getiriyorlar, seviniyorum.
      Duyarlılığınıza, inceliğinize teşekkür ederim. Sevgiyle, dostça...

      Sil
  18. Bu sabah uyandığımda, sevgili eşim emekli öğretmen, okumakta olduğu MAKBULE ABALI'IN yazdığı GERİYE KALAN kitabından ''UMUTLA YAŞAMAK'' başlıklı bir yazı okudu.
    YAZAN ÇOK GÜZEL YAZMIŞ.
    OKUYAN ÇOK GÜZEL OKUDU.
    DİNLEYEN DE ÇOK GÜZEL DİNLEDİ:

    Yıllardan beri sizi tanırım. Her çalışmanız, her hareketiniz, her konuşmanız, çevrenize ÖRNEK OLACAK kalitededir. Sizi kutluyorum. Benzer çalışmalar yapacağınıza da İNANIYOR VE SİZE GÜVENİYORUM.
    MEHMET ŞAHİN
    Emekli Öğretmen
    Dumlupınar lisesi kurucu müdürü
    (1973-1980)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl da heyecanla okudum, tekrar okudum, çok mutlu oldum. Adana'dan Mersin'e geldiğimde birlikte çalışma şansını yakaladığım Değerli Müdürüm Sn. Mehmet Şahin ve çok sevgili Eşi Sn. Gülsüm Şahin... Araya yıllar girse de hiç unutulmayacak nadir insanlar. Sizlerden böyle güzel bir değerlendirme almak sonraki çalışmalar için de insana güç veriyor, UMUT veriyor, sorumluluğumu arttırıyor.
      Tekrar çok teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.

      Sil
  19. Ne kadar güzel!! Ben blog dünyasında yeniyim dolayısıyla yeni gördüm. "Benim kitabım" diyebilmek çok güzel ve çok heyecan verici. Bence yazmanın en güzel tarafı şu; Tamamen istediğiniz gibi bir karakter yaratıyorsunuz ve onu istediğiniz gibi yönlendiriyorsunuz. İstediklerinizi yaptırıyorsunuz. Bu gerçekten çok eğlenceli bir şey:) Özgürlük:) Biz de bir atölyede 5 kişi beraber bir roman yazıyoruz. Düzenlemeleri kaldı, birkaç aya basılacak. O yüzden sizi çok iyi anlayabiliyorum:) Sizin kitabınızı alıp okuyacağım. Bir yazar için yazdıklarının okunması ne kadar önemli biliyorum. Tam da şu sıra Alzheimer olan bir akrabımız var. Evin içindeki odaları bile şaşırıyor. Gerçekten kötü bir durum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi tanımakla mutlu oldum. Genç arkadaşlarımızın da kitap yazma uğraşı içinde olmaları çok güzel. Hele bir ekip çalışması içinde olmak, emekleri bütünleştirmek... Ancak 5 kişiyle zor olmuyor mu? Basılınca okumak isterim doğrusu.
      Alzheimer olan hastanıza ve yakınlarına kolaylıklar diliyorum. Üzücü ve zor bir hastalık.
      Sevgiler...

      Sil
    2. Ben de çok mutlu oldum:) Evet, biraz zor oluyor:) Yani kopukluk çok oluyor. Bu yüzden de düzenleme aşaması çok uzun sürüyor. Beş farklı kişi yazdığı için de üslup farklılıkları da göze çarpıyor tabi... Hem avantajları hem de dezavantajları var grup çalışmasının. Değişik bir çalışma olacak:)

      Sil
    3. Bu arada kitapta Makbule isminde bir karakter var:)

      Sil
    4. Umarım dilediğiniz gibi sonuçlanır. Üslup farklılıkları mutlaka olacaktır. Ama iyi anlaşan bir grup zorlukların üstesinden gelecektir.
      Makbule sık rastlanmayan bir isim. Şaşırdım.
      Kolay gelsin.
      Sevgiler.

      Sil
  20. Kitabın değeri daha da anlamlı oldu şimdi. Daha önce bir blogda da parkinson hastalığı ile bir yazı okumuştum, evreleri zor olan hastalıklar, insanın içi acıyabiliyor. Elinize sağlık, ben de katılmak isterim bu yardımlaşmaya. Yazıdaki telefonla mı bağlantı kurayım, öneriniz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Kitabın tamamı Alzheimer'la ilgili değil. Son 30-40 sayfası. Ama bütünüyle hayatın içinden, çok isteyerek yazdığım bir kitap oldu. Dernek sekreteriyle bağlantı kurulabiliyor. Ama çok içimden gelerek söylüyorum, ben de hediye edebilirim.
      Sevgiler.

      Sil
  21. "İnsanın kendi adını taşıyan bir kitabının olması ne güzel".
    Yayınevi sahibi soruyor,
    "yazar mı olmak istiyorsun?"
    "Hayır, bu hayata dair benim de diyeceklerim var, onları demek, hatta haykırmak istiyorum; yazarlık ardından gelirse gelir, gelmezse kendi bilir" dedim.
    Tahminen 3 dakika kadar yüzüme gülümseyerek baltı, sessizce.
    Ve başa dönersek, bir insanın kendi diyeceklerini taşıyan bir sözcüsünün olması ne güzel. Tebrikler sayın Makbule öğretmenim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel dile getirmişsiniz; Yazar olmak... Ben de kendimi "yazar" sayamıyorum hala. Kitap fuarında kitap satışı sırasında 8-10 yaşlarında bir öğrenci "Ben ilk defa bir yazar görüyorum. Kitabı imzalar mısınız?" dedi. Şaşırdım, hatta sanırım utandım.
      Ama doğrusu insan kendinden küçük izler kalsın istiyor. Söyleyecek bir sözüm olsun istiyor. Severek, içimden gelerek yazıyorum.Belki o yüzden yorumlarda da kısa yazamıyorum.

      Çok teşekkür ederim.

      Sil